Rabattkodsidan.se Loggotyp

2018-04-11 12:00:00

Guide: Så här överlever du månaden på studiemedel

Känner du igen dig med att studiemedlen inte räcker månaden ut, eller ska du snart påbörja studierna och undrar hur i hela friden du ska överleva på den nya inkomsten? Då ska du läsa vidare.

Många studerande känner att de har ont om pengar och har en plånbok som ekar tomt i slutet av månaden. Studerandes inkomster är förvisso små, men många bör också se över sina prioriteringar, menar analytiker och Country Manager Julia Jernström hos jämförelsetjänsten fair-laan.se. Hon jobbar dagligen med att ge unga människor råd om ekonomiska prioriteringar.

Det första och viktigaste du ska göra är att skapa en överblick över din ekonomi, för annars kan du inte göra några förändringar. Det finns många ställen där de flesta kan spara pengar varje månad, menar Julia. Hon har samlat några av de råd hon ger studerande, hur de får pengarna att räcka längre:

  • Skapa överblicken: Skriv ner vad din genomsnittliga inkomst är och se därefter över dina kontoutdrag från de senaste månaderna. Här får du en idé om vad du egentligen använder dina slantar på.
  • Se över dina fasta utgifter, även de små: Mindre utgifter blir också stora i längden när ekonomin är knaper. Är de rimliga i förhållande till din inkomst? Se över dina abonnemang och jämför priserna hos olika bolag. Många mobil- och bredbandsoperatörer lever av att folk inte orkar byta gamla abonnemang, fastän det finns billigare alternativ där ute. Tänk också efter om du egentligen behöver exempelvis streamingtjänster och avsluta de prenumerationer du inte har användning för.
  • Gör en budget: Skriv ner dina fasta utgifter så som hyran, försäkringar, internet och telefon. Är det möjligt att dela hyran med en rumskompis? Överväg sen hur mycket det är rimligt att använda på mat. Resten fördelar du på kurslitteratur och nöjen, men också gåvor. Be din familj ha överseende med att du inte har råd att ge dyra julklappar i nuläget. Kan det läggas en liten slant varje månad på ett sparkonto, så du har en buffert ifall telefonen eller datorn skulle gå sönder?
  • Få bättre koll på matinköpen: Ta med mat hemifrån till föreläsningar och om du ska studera med en vän. Gör också matlådor till flera dagar, exempelvis på söndagarna, så du inte impulsköper dyr färdigmat på vardagskvällarna bara för att du inte planerat. När du planerar slänger du inte heller bort mat i onödan, och då det slängs många ton mat om året är detta verkligen ett tillfälle där många kan spara flera tusenlappar om året.
  • Sök alternativ till dyrt festande: Ha roligt utan alkohol. Håll ögonen på gratis nöjen så som gratiskonserter, gratis parkträningar och så vidare. Och ifall du vill ut och festa en kväll, så låt kortet ligga hemma. Ta i stället ut så många kontanter som du känner att du har råd att göra av med under kvällen. Byt ut dyra cafébesök mot en termos och en promenad med en vän. Men betala i övrigt inte med kontanter på må och få, för då mister du överblicken.
  • Undersök möjligheter för extra inkomster och sparande: Dryga ut inkomsten med extrajobb. Håll också koll på att du inte tjänar mer än ditt fribelopp, så du slipper bli återbetalningsskyldig med studiemedlen. Undersök även om du har rätt till bostadsbidrag och utnyttja studierabatterna som finns överallt.

Men att leva på studiemedel är inte det lättaste, erkänner Julia:

Många tar ett lån just under studietiden, då man vet att ens inkomst kommer stiga sen, så avbetalning senare inte blir något problem. Som tur finns det bra möjligheter för att ta ett litet lån, och på jämförelsetjänster som fair-laan.se kan man lätt jämföra räntorna på lånen och anpassa lånet efter ens ekonomiska möjligheter. Kom ihåg bara att göra en realistisk avbetalningsplan, så det inte rubbar din vardagsbudget när du studerat färdigt.